program two

Ocupatia si formarea

noiembrie 10th, 2013 | admin

Commentarii: 3 comentarii

Sentimentul de utilitate şi stima de sine sunt cultivate persoanelor cu dizabilitati intelectuale si psihice prin implicarea lor in activitati cu sens. Cunoastrerea finalitatii activitătilor sau actiunilor in care aceste persoane sunt implicate asigura o mai mare implicare, responsabilitate, dezvoltarea vointei si autodeterminarii.

Acest domeniu de viață cuprinde acele aspecte de viață care țin de dezvoltarea propriei persoane, de afirmare şi de formarea sentimentului de utilitate. Pentru acest domeniu de viaţă avem oferte de formare a competenţelor sociale – de comunicare, cooperare şi rezolvarea conflictelor – pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale sau pentru cele care nu pot să scrie şi să citească: Seminarul C.C.C.

Seminarul C.C.C. este structurat pe trei Module: Comunicare, Cooperare şi Rezolvarea conflictelor pe parcursul cărora participantul poate învăţa tipuri de comportamente corespunzătoare diferitelor situaţii apărute la locul de muncă. Aici participanții  învaţă şi exersează sub forma jocurilor de rol relaţiile dintre colegii de serviciu, dintre angajat şi şef, modalităţile de evitare sau de rezolvare a conflictelor apărute la locul de muncă, cum să reacţioneze la critica pozitivă, cum să exprime o critică, etc.. La aceste traininguri pot participa şi alte persoane cu dizabilităţi înafara celor care locuiesc în modulele noastre.

Organizăm şi desfăşurăm, în acest context, seminarii şi întâlniri legate de accesarea, de menţinerea, importanţa unui loc de muncă sau modalități de a răspunde dificultăților sau conflictelor de la locul de muncă. Sprijinim persoanele cu dizabilităţi în a-şi găsi un loc de muncă, le pregătim pentru acel loc de muncă şi, ceea ce considerăm noi de importanţă maximă – oferim asistenţă la locul de muncă: sprijin direct la locul de muncă acordat persoanei cu dizabilităţi intelectuale sau psihice, până aceasta reuşeşte să se acomodeze.

Pentru persoanele cu dizabilităţi care, din diferite motive, nu pot accesa un loc de muncă pe piaţa liberă oferim atelierele de activităţi ocupaţionale, ALSTERART. Scopul acestor ateliere este acela de a pregăti persoanele cu dizabilităţi pentru a accesa un loc de muncă. În cele patru ateliere participanţii învaţă să respecte un program de lucru, să alterneze perioadele de sarcină cu pauzele programate, să ducă la bun sfârşit o sarcină, munca în echipă, comportamentul adecvat la un loc de muncă. În cadrul acestor ateliere se produc obiecte artizanale, confecţionate manual, care mai apoi sunt valorificate. Din veniturile obţinute se acoperă cheltuielile legate de achiziţionarea materiilor prime și sunt recompensați cei care participă la activităţi. Aici producem: lumânări, săpunuri, tablouri, globuri, brăţări, sticle ornamentale, farfurii pictate etc. În cadrul Centrului Cadea, alte patru ateliere vor funcționa în scurt timp.

Privim cu deosebită admiraţie şi interes persoanele care doresc să presteze servicii sau să desfășoare diverse activităţi de voluntariat în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi din modulele noastre. Încurajăm acest spirit cetăţenesc şi chiar sprijinim financiar eventualele proiecte organizate în acest sens. Noi numim aceasta – voluntariat intern. Avem pentru moment aproximativ zece persoane implicate sub diverse forme în activităţi de voluntariat.

Un aspect deosebit îl constituie voluntariatul extern: persoane cu dizabilităţi intelectuale sau psihice, care locuiesc în modulele Asociaţiei Alsterdorf sunt implicate la rândul lor în diferite activităţi de voluntariat în comunitate: o echipă de cinci persoane cu dizabilităţi din Casa Frankfurt prestează o dată pe săptămână servicii de curăţenie la Grădina Zoologică a oraşului; o altă persoană prestează muncă voluntară la un cămin de bătrâni din Oradea. Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă sau de Paști, beneficiarii noştri se organizează în grupuri şi fac mici cadouri sau pregătesc mâncare persoanelor nevoiaşe din comunitate.

Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități psihice sau intelectuale constituie un serviciu de sprijin adresat cu preponderenta familiilor care au in componenta persoane cu dizabilități psihice sau intelectuale. Avem ca scop sprijinirea familiei și mentinerea persoanei cu diabilități in comunitate; astfel, desfasuram activități de pregatire pentru viată, activitati de structurare a zilei, activitati ocupationale si de incadrare in munca. La activitatile centrului participa peste 40 de clienti.

3 Comments

Lasă un răspuns

Required fields are marked *.