Despre Asociatia Alsterdorf

Proiectul “Ajutor pentru Romania” al Fundatiei Alsterdorf din Hamburg este prezent in Romania in judetul Bihor, si desfasoara activitati inca din anul 1990. Totul a inceput, imediat dupa caderea regimului Ceausescu,  prin activitatea din caminele de copii. In primii ani am pus accent pe renovarea si igienizarea caminelor si spitalelor din judetul Bihor şi pe indrumarea de specialitate a personalului din aceste institutii.

Incepand cu mijlocul anilor 90 au fost implementate, pas cu pas, structure noi de ingrijire a persoanelor cu dizabilitati si cu boli psihice, structuri orientate dupa modele vesteuropene. Astfel a luat fiinta un centru de zi pentru bolnavi psihic care locuiau inca acasa, in familie, si astfel se prevena internarea lor in vreun camin sau spital de psihiatrie. Pentru cei care intre timp au devenit adulti si care locuiau inca in  caminele de copii, am infiintat, impreuna cu autoritatile sociale de la acea vreme, trei case de tip familial pentru 34 de tineri si cinci apartamente – locuinte protejate – pentru alti 27 de tineri, in vederea pregatirii lor pentru o viata independenta.

Conceptele privitoare la asistenta si insotirea persoanelor cu dizabilitati transpuse de noi se bazeaza pe principii europene deja testate.

In domeniul ocuparii persoanelor cu dizabilitati intelectuale si psihice am infiintat in Oradea, in 2008, in colaborare cu AJOFM Bihor si cu DGASPC Bihor un Centru de informare, consiliere, mediere si asistenta la locul de munca pentru persoanele cu dizabilitati. Sprijin financiar pentru acest proiect l-am avut din partea Fundatiei Robert-Bosch din Stuttgart si din partea Fundatiei Evanghelice Alsterdorf din Hamburg. In implementarea conceptului de asistenta la locul de munca pentru persoanele cu dizabilitati, concept adaptat dupa modelul “supported employment”, ne-au stat la dispozitie specielistii unui serviciu din Hamburg, Hamburger Arbeitsassistenz. Unul dintre succesele implementarii acestui proiect in Oradea consta in intermedierea pe locuri normale de munca a peste 500 de persoane cu dizabilitati. Multe dintre acestea beneficiaza si azi de servicii de asistenta la locul de munca.

In ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit si modernizarea serviciilor de asistenta la domiciliu, activitatile noastre s-au ghidat dupa conceptul “community care”, dupa care am inceput, in anul 2005, impreuna cu autoritatile sociale din Bihor sa integram personae cu dizabilitati, care pana nu demult traiau in institutii sociale, in locuinte in mijlocul comunitatii, in diferite cartiere din Oradea.

Astazi, aceste locuinte se afla in administrarea Asociatiei Alsterdorf, iar aici traiesc 53 de persoane adulte cu dizabilitati intelectuale si psihice. Mai mult, Asociatia Alsterdorf a decis sa-si extinda activitatea, preluand in administrare Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala de la Cadea, institutie in care traiesc 50 de persoane cu dizabilitati.

De asemenea, serviciile oferite persoanelor cu dizabilitati s-au diversificat, tinand cont de necesitatile beneficiarilor: servicii de organizare si petrecere a timpului liber, servicii de asistenta socio-pedagogica la domiciliu – pentru cei iesiti din institutii, ateliere de activitati ocupationale, servicii de sprijin a persoanelor cu dizabilitati in vederea accesarii unui loc de munca, servicii de sprijin in vederea formarii profesionale sau continue.

Pregatirea tinerilor cu dizabilitati intelectuale si psihice pentru a putea duce o viata independentă constituie obiectivul major al activitatii noastre. In acest scop derulam, cu sprijin financiar din partea Fundatiilor VELUX, un proiect de educare si formare a persoanelor cu dizabilitati pentru a putea face pasul spre o forma individuala de locuit, inafara institutiilor.

Vrei să te alături echipei Alsterdorf?

Indiferent de vârsta, situație economică sau profesională te invităm să te alături echipei Asociației Alsterdorf. Avem nevoie de oameni cu empatie, responsabilitate şi inclinație spre activitatea cu persoanele cu dizabilități. Angajat sau voluntar, full-time sau part-time alege sub ce formă dorești să ni te alături. Te așteptam cu deosebit interes.

Cine sunt acum beneficiarii serviciilor noastre?

O categorie de beneficiari o constituie persoanele cu dizabilități intelectuale sau psihice, care au fost instituționalizate, printr-o hotărâre, a Comisiei Direcției Generale de Asistentă Socială și Protecția Copilului Bihor.

O altă categorie este reprezentată de persoane cu dizabilități care au părăsit instituțiile de protectie socială și trăiesc într-o formă individuală de locuit sau persoane care trăiesc cu familiile lor și nu au fost niciodată instituționalizate.

Cum pot să sponsorizez un tânăr cu dizabilități?

Am implementat o formă de ajutor individual prin care oricine poate sprijini direct o persoană cu dizabilități printr-un “parteneriat de naş”. Astfel, poți sprijini în mod constant cu o anumită sumă o persoană anume în vederea asigurării lunare a banilor de buzunar, a sărbătoririi zilei de naștere sau onomastice, participării sale în tabere sau excursii sau implicării lui în diverse acțiuni.

Până acum, suntem o echipa de 20 de persoane care sprijină în mod regulat, lunar, persoane din locuințele noastre. Avem peste 110 beneficiari. Alătură-te și tu acestei echipe! Spune și altora despre această formă de ajutor!

Cine sunt partenerii noștri?

  • Fundația Evanghelică Alstrdorf din Hamburg
  • Serviciul de Asistență la locul de muncă din Hamburg
  • Parohia Catolică Sf. Ioan Botezătorul din Weil im Schoenbuch
  • Fundația Sister Anna Petterson, Suedia
  • Consiliul Județean Bihor
  • DGASPC Bihor
  • Direcția de Asistență Socială Oradea
  • Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor
  • Universitatea din Oradea
  • Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă
  • Sandy Impex SRL
  • Licom SRL

 

Care este misiunea noastră?

Asociația Alsterdorf reprezintă imaginea umanistă a omului. Omul are, pentru că este o persoana, demnitate umană. Demnitatea umană nu depinde de sex, vârstă, naţionalitate sau religie și nici de capacitatea fiecăruia de a întreprinde ceva, de starea de sănătate, de capacitatea de a comunica sau de gradul de nevoi de îngrijire sau de ajutor.

În acest sens toți oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi de bază în ce privește libertatea, autodeterminarea și participarea în cadrul societății. Oamenii diferă în mod individual unul faţa de celălalt. Pentru Asociația Alsterdorf respectarea acestei diferențieri și a varietății omului constituie partea componentă importantă a convingerii umaniste.

În scopul recunoașterii acestei diferențieri și a respectării varietății oamenilor, Asociația Alsterdorf vede ca fiind o sarcină a sa să promoveze persoanele cu dizabilități, ținând cont de drepturile lor de baza la autodeterminare, să faciliteze participarea lor egală în societate și pentru aceasta să le ofere sprijinul și asistență necesare.